HTML

Saját zsíron

Saját zsíron: országúti bringás szleng arra, amikor valaki egyedül szeli a kilómétereket a szélárnyék oltalma nélkül.

Itt belekukkanthatsz a városi bringázás szépségeibe és mocskába HD-ben.
Nézzük ki hogyan tud közlekedni, mennyire vagyunk partnerek az utakon...

Kameráim

roam.PNG

Hosszabbacska kamera körkép azoknak, akiket nem csak a tekerés érdekel, hanem a forgatás is

Facebook

Egy sisakkamerás sikertörténet

2012.04.27. 16:26 :: Sajátzsíron

Bringásként sokan érzik úgy, hogy veszélyben vannak az utakon, ami sajnos néha nem megalapozatlan. A KRESZ ott tesz keresztbe nekünk, ahol csak lehet és egy nagyon fájó hiányossága számunkra, hogy nincs megszabva a kötelező távtartás előzés során. Ennek eredményeképp sűrűn előfordul a sávon belüli előzés, a brutális centizés. Sokan nem gondolnak bele, hogy bármikor félrekaphatjuk a kormányt, bármikor történhet valami műszaki meghibásodás a cangán és akkor bizony becsúszhat egy perec. Ha ilyenkor egy autós 10 centire van, akkor az esés során nem csak az egónk, de az életünk is veszélybe kerül. Attól, hogy valakin sisak van még nem biztos, hogy túléli, ha áthajtanak rajta 50-nel. Ajánlatos, hogy mindig törekedjünk minimum 1 méter, de a legjobb esetben 1,5 méter távolság tartására. Amint lesz időm és sikerül autót szereznem készítek egy videót a megfelelő távtartásról, de a poszt végére is beteszek pár példás előzést, de most tekerjünk tovább a nem túl napos oldalra, azaz mi történik, ha nincs meg az 1 méter.

Nos én ritkán ijedek meg az egy méteren belül előzőktől, de ezen a napon megállt bennem az ütő (a teljes történet, lassított felvételes videóval itt). Annyira sikerült belopnia magát a megállt szívembe a kedves sofőrnek, hogy végül feljelentettem. Innen szeretnék köszönetet mondani a más portálokon, na meg offline, engem buzdítóknak, nélkületek bele se kezdtem volna az egészbe és akkor nem született volna meg ez a győzelem.

Mielőtt megtettem a feljelentést körbekérdeztem a CM sisakkamerás fórumán összegyűlt bajtársakat, hogy mi a tapasztalatuk. Mint kiderült még senki nem futott neki a rend őreinek ilyen esetben, így ismeretlen területre tévedtem.

Először a VII. kerületi Rendőrkapitányságot kerestem fel emailben, akik hamar át is irányították az ügyet a VI. kerülethez. Ők is rendkívül gyorsan reagáltak, a feljelentés után egy héttel már be is kérték az adataim, hogy hivatalos feljelentés lehessen az ügyből. Itt bevallom megtorpantam megint. Kell ez nekem? A rendőrség úgyis csak azzal foglalkozik, ha folyik a vér, ez az ember meg csak egy kicsit pöccintette meg a karom. Itt lépett be a Magyar Kerékpárosklub ügyvédje, aki ugyan nem hallott még precedensről és voltak kétségei, de ezek ellenére bíztatott, hogy tegyem meg a lépést. Meg is tettem. Öt nappal később már postázták is az idézésem (amit a postázás után hét nappal kaptam kézhez...). Február 22-re, 1 hónappal az eset utánra lettem beidézve.

A kapitányságon aztán egy kedves főhadnagy fogadott, aki az ügyemet intézte. Meghallgatta a történetet, feltett néhány kérdést, majd begépelte a vallomásom. A videónak külön örült, hisz nem csak a rendszám látszik rajta tisztán, de letagadni is nehéz mi is történt valójában. Megérdeklődtem, hogy miért is lesz akkor megszorongatva a sofőr, amire azt a választ kaptam, hogy csak az ellenem elkövetett szabálysértés(ek) miatt tudja majd elkapni, a buszsávozásért és a kötelező haladási irány letojásáért ő nem büntetheti, ehhez hitelesített kamera kell. Tehát a sofőr még olcsón megúszta a mutatványt.

Három hónappal a vallomásom után már kezdtem feladni a reményt. Gondolkodtam azon, hogy emailben megérdeklődöm hogyan is halad az ügy, de beelőztek. Április 26-án megérkezett a határozat, amelyet március 20-án mindössze 2 hónappal az eset után hoztak, hogy bizony 50 000 forint és minusz 5 pont lett az eredmény. Kimondhatatlan örömöt éreztem abban a pillanatban, hogy megláttam, a rendőrség igenis foglalkozik velünk.

Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a célom nem az volt, hogy lehúzzák egy rakás pénzre ezt a közveszélyes sofőrt. Nem, a cél az volt, hogy észrevegye magát és elgondolkozzon azon, hogy nem lehet csak úgy más életét veszélyeztetni, minket bringásokat nem véd egy rakás fém, illene vigyázni ránk.

És akkor most álljon itt pár sofőr pozitív példaként. Az első videón nyomokban jeges úton haladunk szeles időben:

És íme az abszolút győztes:

55 komment · 1 trackback

Címkék: rendőr szabálytalan közel volt

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatzsiron.blog.hu/api/trackback/id/tr794476765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Centizte a kerékpárost, megbüntették 2012.05.07. 22:21:01

50 ezer forintra, és mínusz 5 pontra büntette a rendőrség a Saját Zsíron blog szerzőjét veszélyesen előző autóst. Az esetet rögzítette a kerékpáros.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szlan 2012.04.28. 17:34:20

No, ez így jó és szép. Az kellene, hogy az ilyesmi nagyobb nyilvánosságot kapjon elejétől a végéig, akkor talán kevesebb hasonló incidens történik. Szerintem ezt a bejegyzést próbáld minél több bringás oldalra eljuttatni, mert szép és jó, hogy ezt most megnyerted, de mit se ér magában (a kötelező elégtételen túl).
Egyébként kíváncsi lennék a másik félre is, hogy tanult-e az esetből, vagy csak kötsögbringásozik azóta.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.04.28. 19:30:11

@szlan: A Magyar Kerékpárosklub azt ígérte kirakják FB-ra, onnan meg majd terjed a dolog. Én megkerestem minden bringás tömörülést, amit csak lehetett és tudtam, és elküldtem nekik, de még senki nem vette át. A hosszúhétvége kicsit lassítja az infoáramlást :P

Pista Bácsi 2012.05.01. 16:14:15

Be tudnád idézni a határozatot? Merthogy mindenki azt mondja, hogy az autós a jobbra kanyarodásért kapta a büntetést (csak egyenesen lehetett volna menni a kreszteződésben), nem pedig azért, mert elment melletted.

GoreX · http://gorexweb.hu 2012.05.01. 18:42:13

Az 'am I fat' mikor készült és hol?

In Motion 2012.05.01. 19:52:48

A feljelentes jogos, es a buntetest is megerdemelte a Hondas(?).
De akkor hadd kerdezzem meg (most mint autos), hogy a Kiraly utcatol 200 meterre levo egyiranyu utcaba, eletveszelyes modon velem szemben bekanyarodo biciklist, hogy jelentsem fel? Mert neki nincs rendszama...

Ne felejtsuk el, hogy az eremnek ket oldala van...
Mert en hiaba probalok vigyazni arra aki minden kresz tudas nelkul 30-al atbringazik a zebran, vagy eppen szembe jon az egyiranyuban. Vagy este a 70-es utszakaszon kivilagitatlanul megy...

Masik oldal: Nekem 10-bol talan 1 autos adja meg a jobbkezet ha biciklin ulok. Elegge frusztralo, foleg ha mar megszokta az ember, hogy altalaban autoval jar, es olyankor megadjak.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.01. 20:03:27

@Pista Bácsi: Uuu, bakker a posztból lemaradt, a videó leírásában benne van, de akkor idevésem gyorsban, hogy
A KRESZ 29. § (1) és a 3. § (1) bekezdés c pontjának megszegése került megállapításra, amely 100 000 forintig büntethető.
Tehát,de csak azért büntették, amit velem tett, a többiért nem lehetett.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.01. 20:06:54

@GoreX: Pfff ez egy jó kérdés. Valamikor augusztusban készült (akkoriban még kicsit rendetlenül mentettem a fájljaim). A helyszín az Izabella utca.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.01. 20:10:57

@In Motion: Hondás volt igen.

Ha megnézed a videóim sorra pakolom fel a szabálytalan bringázókat is, mert én is félek az egyirányúba szembe száguldóktól. Egyszer már majdnem szendvicsember lett belőlem egy ilyen miatt, mert az engem előző autós last minute vette észre a szemből érkezőt és úgy döntött, akkor rám húzza inkább. Szerencsére satuztam még időben, mert én számítok a bajtársak folyamatos szabályszegésére.

Most az előző bekezdés fényében kicsit hülyén fog lejönni, amit most fogok írni, de amíg egy szabálytalan autós ölhet, addig egy szabálytalan bringásnál erre kisebb az esély. Ettől függetlenül egyik se megengedhető.

In Motion 2012.05.01. 20:22:42

@Sajátzsíron: Abszolut helye van ennek a blognak es a videoknak is. Csak igy tovabb!

Nagykócsag 2012.05.01. 21:20:46

Nagy vagy! Ezzel precedenst teremtettél!

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.01. 21:25:58

@Nagykócsag: Köszi :) Valakinek muszáj volt már lépni.

Mohawk 2012.05.01. 23:43:32

Szia! Nagyon tetszik a blogod, ezért eldöntöttem megkövetlek. A kerékagyon ezen téma topikjában bár egyetértettem a bírsággal és az autós vétkességével, meggyanúsítottalak,hogy te is biztos "pirosozol".
Videóid alapján nem, és ez NAGYON tetszik.

Sokat autózom Bpesten, és sajnos a bringásokra nagyon nem jellemző a szabálykövetés (nyilván az autósokra sem), és szimpatikus a videók következetes példamutatása, és a saját hibáitok bemutatása.

Mindezek mellett azért is tanulságos, mert mint autós, láthatom a kritikus helyzeteket a ti szemszögetekből, és tanulhatok belőle.

Csak így tovább!

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 00:04:38

@Mohawk: Szia és üdv a blogon! Köszönöm a kommented. Rendkívül jól esett, hogy végre vette valaki a fáradtságot és körbenézett a videóim között (még ha ez azután is történt, hogy megvádolt pirosozással, ami ellen kampányvideót csináltam és egy hete a bringások kergettek még vasvillával :D :D).

Örülök, hogy a videóim segítenek abban, hogy a nyeregből is lásd milyen az élet Pest útjain. Ez az igazi jó hozzáállás, amikor valakit tényleg érdekel, hogy a másik hogyan él meg egyes szituációkat. Én is igyekszem sokszor autós fejjel is gondolkodni, úgy érzem ez az igazi közlekedési kultúra kulcsa, ha partnerként közlekedünk.

Üdv még egyszer a virtuális nyeregben és további szép estét!

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 00:06:18

@GoreX: esetleg ismered az "elkövetőt"? Ha igen, akkor innen is üdvözlöm és szeretném neki megköszönni. Ez egy álom előzés volt!

GoreX · http://gorexweb.hu 2012.05.02. 00:09:29

Ha augusztusban volt, akkor nem ismerem,
de pár hete volt egy hasonló eset.
Az anyósülésben ülve ugyanígy tett a vezető kollégám.
és azt hiszem a helyszín is ugyanaz, és a kocsi is így néz ki. :)

Walter Hartwell White 2012.05.02. 05:43:13

Közben a kerékagy blogon már habzik a szája a wc-re is kocsival járó rétegnek...

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 08:12:02

@¡Viva La Onda!: Azért nem is töltök túl sok időt ott. Az internet televan okos, megmondóemberekkel, az index meg valahogy összegyűjti az összeset :D

Imádom, ahogy az összes rögtön beskatulyáz szabálytalan bringásnak, aki folyton pirosozik és szabadidejében zebrán kisgyerekeket gyilkol.

zum trucc 2012.05.02. 08:15:05

@Sajátzsíron: amúgy jogosan, nemde?
@¡Viva La Onda!: hát még mindig jobb, mintha biciklivel járnának a mellékhelyiségbe.

odb 2012.05.02. 10:58:37

Előrebocsátom, hogy elsődlegesen bringával közlekedem (anyagi megfontolásból), ritkábban motorral, autóval pedig nemigen, bár arra is van jogosítványom. Bringásként (és egyébként motorosként is) azt mondom, hogy a fenti büntetés teljesen jogos, jó lenne, ha hasonló esetek nem történnének a magyar utakon. Az autós pechje és a mi szerencsénk, hogy kamera volt a sisakodon.
De.
Újfent bringásként úgy vélem, hogy a Kerékagyon olvasható felháborodás alapja sajnos valós. Nem az, hogy minden bringás hülye, hanem az, hogy aránytalanul nagyobb a szabályszegések száma a bringások közt. Az autós-bringás mondvacsinált ellentét kevésbé zavar, a gond inkább az, hogy szerintem az autósok soha nem fognak ránk egyenrangú közlekedőként tekinteni ebben az országban, ha az alapvető közlekedési szabályokat nem tartjuk be. Én napi szinten bringázok a Kiskörúton ahogy te is, és azt tapasztalom, hogy jó ha 10 kerékpárosból 1 megáll a zebrák előtti lámpánál (a Gerlóczy utca kereszteződést már nem is említem), a legtöbben egyetlen piros hullámon robognak át a Deák tértől az Astoriáig. Az ilyesmi után nem csoda, ha azt halljuk ami a Kerékagyon megy az autósok részéről.
Azért a kiskörúti bringasávot hozom fel, mert az tipikus példa. Sikerült kilobbizni, hogy legyen egy kerékpársáv a belvároson át, de úgy tűnik, hogy a bringások szerint a jogokkal nem jár kötelesség és ez szomorú. Én komolyan örülnék egy összeállításnak, ahol csak ez a piroslámpázás látszik bringás részről a videókon, azt hiszem egy 5-6 perces anyaghoz egy hétig se kellene kameráznod. És persze jó lenne, ha ez is felkerülne egy nagy bringás blogra, csak hogy a kerekezők is rájöjjenek, miért is "utálják" őket egyes autósok. Jó lenne, ha megtörne ez a kör, hogy az egyik azért nem közlekedik szabályosan mert a másik se, és szerintem ezért most a bringásoknak kellene tenniük valamit, mert tapasztalataim szerint az autósok inkább csak figyelmesebbek lettek az utóbbi időben, míg a kerekezők egyre rosszabbak.
Mondom még egyszer, ezt mint szabálytisztelő bringás mondom (egyébként motorral kapcsolatban ugyanezen vitákat végigjártuk már sokszor, azóta a motoros kultúra is fejlődött, bár még mindig ott is rengeteg a barom aki miatt negatívan ítélik meg a többieket is).

zum trucc 2012.05.02. 14:45:03

@Sajátzsíron: Igazad van és megkövetlek. Te vagy az a századik biciklista, ki legalább a szabályok zömét betartja (gondolom, te nem látszol a kamera alól, legfeljebb olykor a kormányod).
Ezt most mint önkritikus autós írom, hogy látod, az ember általánosít. Pedig, az egyik gyereke is bringázott, igaz, nem Budapesten, hanem egy alkalmasabb városban.
Azóta futja már neki bérletre, és boldogan tömegközlekedik. Mert ott, arra nyugati irányban, de még a kontinensen jó a tömegközlekedés.
Amúgy a biciklizés tévút a városi közlekedésben. Az autó+jó tömegközlekedés lesz a nyerő.
De értékelem nálad a "fair play"-t, te nyilván nagyjából normális vagy, nem szívatod az autósokat és ha mégis, akkor nem dühödsz be, ha visszaszívat, mert azért az autó nemcsak közlekedésre, szívatásra is alkalmasabb, mint a bicikli.
Tudod, én szoktam dühöseket beírni ilyen fórumokra, mert eszeveszett és főleg saját magukat veszélyeztető, amit művelnek a "majmok", a szabálytalan autós, gyalogos és biciklis is dudát kap tőlem, ha kell megszívatom a szemétkedő biciklist, de sosem veszélyeztetem a testi épségét. Sőt szólok, ha éjszaka nem világít a lámpája, eddig még mindig normálisan reagáltak. Igaz, ezek is megálltak a pirosnál. Különben nem tudok szólni.

Walter Hartwell White 2012.05.02. 16:07:19

@zum trucc: Nekem így hiába válaszolsz, nem sértődök meg: jómagam tömegközlekedő vagyok.

zum trucc 2012.05.02. 17:38:52

@¡Viva La Onda!: Nem is akartalak megsérteni, értsd már meg, hogy egy dolgot utálok: a kisebbségi érzéseit az autósokon leverni kívánó szabályszegőt, ezek zöme biciklis, de van gyalogos "juszt is elédlépek, leszarom a piros lámpát, nekem zebrám van" és bizony autóstárs is. Ha te nem vagy ilyen, akkor minden OK.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 22:30:55

@odb: Ilyen videóra gondoltál? youtu.be/ZTSMcWorcl4

:D Pont azon röhögtem, hogy most az autósok akarnak felkoncolni, egy hete kb meg a pirosozó bringások. Szeretnivaló emberke vagyok :D

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 22:40:14

@zum trucc: én is kikészülök az ön-és közveszélyes bringásoktól nyugi. Egy komplett lejátszási listám van csak ilyen bringásokból. Bennem áll meg a salakanyag néha, amikor "akcióznak". Kedvencem ez az egyén:
youtu.be/XLPPU0ny5Cg

Azt hittem végignézhetem elsőkézből, ahogy szenvdicset csinál belőle a troli. És a trolisofőrt sajnáltam volna az egész sztoriban a legjobban...

Egyébként én azért járok melóba bringával, mert ez a leggyorsabb és legkényelmesebb. Eddig BKV-ztam, de az orrfacsaró bűz és a mocskos ülések miatt hagytam a fenébe az egészet. A bringán csak magamat szagolom és ülőhely is mindig van :D . Szerintem egy általad is leírt jó tömegközlekedésű városban a bringa simán elférne. Most kicsit túl sokan vagyunk (autósok+bringások+BKV).

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 22:41:54

@GoreX: Mindenesetre kérdezd meg légyszi a sofőrt, hogy benne lenne egy klónozási projektben utána csak ő járhatna az utakon :D

zum trucc 2012.05.02. 23:05:14

@Sajátzsíron: A szagról...azért kérdezd meg a kollégákat is. Egyik kolléga tavaly tavasztól biciklin járt, mindig büdös volt, átizzadt és szinte mindig elkésett. De nem emiatt rúgták ki. Ez csak a hajszál volt a pohár takonyban...

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.02. 23:16:24

@zum trucc: a szag igényesség kérdése. Én lemosdok és ruhát cserélek ;) Amikor leülök a helyemre én vagyok a legfrissebben illatozó az egész irodában.

zum trucc 2012.05.03. 00:00:46

@Sajátzsíron: Te tényleg más vagy, mint a tipikus biciklis. Ez dicséret volt.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.03. 00:18:29

@zum trucc: *pirulok* Egyébként nagyon sok hozzám hasonló bringás van, de mivel nem zavarunk sok vizet szinte észrevehetetlenek vagyunk. A szabálytalan bringást mindig egyszerűbb kiszúrni, mert hát rögtön böki ki az ember szemét a hülyéje.

zum trucc 2012.05.03. 06:24:45

@Sajátzsíron: sajnos túl szerény vagy. Háromféle bringás van:
1. az ügyetlen, de bátor kislány, akitől valójában fél az ember, mert olyan bizonytalannak látszik, kb 10% arányban
2. a túl bátor, majomruhát (biciklis-műszálast) hordó, önmagát trendinek hívő, sültparaszt "pirosozó", ez kb. 90%
3. Olyan kivételes lény, akinek agya is van, meg tud is biciklizni, a Kreszt meg betartja. Ilyet a forgalomban nemigen látni de te alighanem ide sorolsz.
Rajtad kívül példa nincs rá, sajnos.

Sanus 2012.05.03. 10:37:02

@odb: Nem csak a szabályokat be nem tartók miatt nem kezelik egyenrangúnak a kerékpárosokat a közlekedésben, ez nem ennyire egyszerű. Nem lehet általánosítani itt sem. Meg lehet nézn, hogy kik fröcsögnek a legjobban a bringásokra - azok, akik úgy közlekednek, mintha rajtuk kívül nem is lenne más az utakon. Ők a többi autóst is lehülyézik, mert csak ők tudnak vezetni, más nem, Vagy ott vannak azok akik lenézik a bringást, mert a csöpp kis agyukban az a kép él, hogy az bringázik, akinek nincs pénze autóra, tehát szegény, ezért nem is ember. Pedig sok esetben a bringásnak nem a pénze kevesebb, hanem az esze több mint neki... A helyzeten az sem segít, hogy a KRESZ sem kezeli egyenrangúan a kerékpárosokat sok esetben.

@zum trucc: Az általad felsorolt kategóriákkal vitatkoznék. Ne sértődj meg, de besorolni a közlekedőket bármilyen csoportba, hülyeség. Az autósokról, buszvezetőkről, teherautósofőrökről - és még sorolhatnám - is lehetne kategóriákat kreálni, de minek. Az arányokat meg honnan vetted? Számolod? Mert ha csak hasraütöttél akkor elég nagyot tévedsz. Vagy tedd hozzá, hogy a nagyfaluban ez a helyzet mérések alapján, de ne általánosíts a saját véleményedre alapozva. A bringásruha meg nem trendiség miatt van, de ezt úgysem érted amíg nem ülsz nyeregbe nagyobb távra. Persze vannak akik tényleg azért öltöznek úgy, mert azt tartják menőnek, de hidd el, ők lényegesen többet közlekednek autóval mint két keréken. Ez meg az én tapasztalatom.

odb 2012.05.03. 10:50:34

@Sanus: távol álljon tőlem, hogy egyetlen okot nevezzek meg a jelenleg fennálló helyzetért, de tény, hogy ha a bringások komolyabban vennék a KRESZ-t (főleg a legalapvetőbb részét, amit már egy 3-4 éves gyereknek is a fejébe vernek), akkor az egy nagy lépés lenne az álláspontok közelítéséhez. Azt lássuk be, hogy bár idióta autósok is pirosoznak sokszor, a bringásoknál ez egyenesen általános jelenség.

@Sajátzsíron: igen, ilyesmi, nem tudtam, hogy ez már volt téma, de ahogy nézem a bringások hasonlóan elutasítóak a témában. Ez szomorú. Úgy vélem, hogy nem elég képviselni a kerékpárosok érdekeit (ezt több hivatalos vagy nem hivatalos szervezet megteszi), hanem nevelni is illene őket. Kezdve a CM megmozdulással, ahol el lehetne sütni néha, hogy a hétköznapokban tessék betartani a szabályokat.

@zum trucc: "Amúgy a biciklizés tévút a városi közlekedésben. Az autó+jó tömegközlekedés lesz a nyerő."
Ezzel egyáltalán nem értek egyet. A tömegközlekedés legyen bármilyen jó, mindig egyfajta kötöttség, igazodni kell a menetrendhez, ráadásul a földfelszíni szabadpályás tömegközlekedési eszközök ugyanúgy bedugulhatnak mint az autók. Az autókkal több probléma is van, de elég csak belegondolni, hogy senki nem szabhatja meg ki mivel járjon, így ha a tömegközlekedők és a bringások autóba ülnének, akkor élhetetlen lenne a város közlekedési szempontból. A kétkerekűekkel is kötni kell kompromisszumot, de ez egyéni vállalás, ugyanakkor motorral és kerékpárral tervezhető a legjobban a közlekedés, ez pedig fontos dolog. Ha ugyanis felülsz a motorra/bringára, akkor azon nemigen kell idegeskedned, hogy odaérsz-e időben valahova, míg autósoknál ez az egyik oka a frusztrációnak. Tömegközlekedésnél detto, ráadásul ott az útitársakat se választhatod meg.

zum trucc 2012.05.03. 12:46:37

@Sanus: A vizsgált sokaság szegmentása magától értetődő módszer minden társadalomtudományban, és pl. az állatok megfigyelésekor is. Ez utóbbi már szinte az, amiről beszélgetünk.
Nem számolom (akkor az lenne, hogy mondjuk 92,4%) mégis ez az empíria. Ha biciklist látok, akkor szinte mindig jön a Kresz többszörös, gyakran folyamatos, szándékos és öncélú megsértése; sávok, piros lámpa, zebra, bicikliúttal párhuzamos közút, zárt villamospálya, járda igénybevétele, ilyesmi.
Igen Budapestről beszélek, persze, vidéken a biciklisták zömmel normálisak.
A biciklisruha nem trendi, hanem nevetséges. A városban.
@odb:momo. A bicikli nem nevezhető közlekedési eszköznek. Ostoba divat, veszélyes játék, amely a használóiban sem örömet, hanem frusztrációt kelt. Az ostobáknak való.
A közlekedés zöme, beleértve a tömegközlekedést, a motoros jármű. Gyors, és jól gyorsul, rugalmas, nem fárad el 3 kilométer után. Ezek közé a járművek közé lassú és védtelen gyerekjátékokat ereszteni rendszerhiba. Ráadásul a veszélyérzet nélküli, lassú és ügyetlen biciklizők főszabályként frusztráltságukat nemcsak nevetséges, de ártalmatlan ruhadarabokkal, hanem az összes létező közlekedési szabály folyamatos felrúgásával, ön- és közveszély okozásával ellensúlyozzák, nos erről szól a fővárosi biciklizés.
Az autó elleni, olykor sötétzöld beütésű gyűlölet meg nevetséges. Dobáld a biciklidet, és mindenki láthatja agresszív vagy és impotens.
Nem azért nézem le pl. a biciklistákat, mert szegénynek hiszem őket.
A szegényeket nem nézem le, magam középosztálybeli vagyok, de természetesen nem vagyok védve a lecsúszástól. Ezt tudva tudom, úgyhogy ne találgasd a motivációim.
A bicikli nem az anyagi helyzetről, hanem az intelligenciáról szól. Pontosabban a hiányáról.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.03. 13:08:38

@odb: A pirosozós videót is körbeküldtem minden bringás szervezetnek, de nem óhajtottak vele foglalkozni :( . Egyetértek Veled, hogy ezt így illene és én igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt, de én csak egy bringás vagyok a sok szabályos közül, akinek nincs olyan sok követője, mert hát nem túl divatos, amit csinálunk :D
Konkrétan egyébként a Facebookon mikor kikerült ez a videó a CM fejével (aki most már a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja is) sikerült lefolytatni egy rendkívül stimuláló vitát, amely közben én a falat kapartam, hogy hogyan is képzeli, hogy azzal, hogy egy rakás bringás átreppen a piroson a törvényhozás első gondolata az lesz, hogy 'jé, lehet a bringásoknak meg kéne engedni a piroson áthajtást'. Hiába magyaráztam neki és pár másik piros aktivistának, süket fülekre találtam. De így is több, mint 1000-en nézték már meg. Az is valami.

A másik, amiben egyetértünk, hogy bizony a bringa és a motor az igazi megoldás egy városban, ahol állandó a helyhiány és borzalmas a tömegközlekedés. Én éltem egy ideig Londonban, ahol azért brutál jó a "BKV", tiszta és úgyahogy jól szervezett és mégis sokan bringáznak és motoroznak, mert egyszerűen sokkal szabadabb. Nem kell átszállni, heringeset játszani, a dugóban ott is beragad a busz vagy éppen lerohad és van ott is pár fura szerzet, akikkel nemigen szeretnél együtt utazni néha.

Itthon a bringázás még kicsit háttérbe van szorítva a kötelező infrahasználattal és a csak álló sort jobbról előzősdivel, ami életveszélyes, ezért gondolkodtam egy időben én is azon, hogy inkább motoroznék, de mivel semmi időm nincs más testmozgásra, ezért maradt a bringa.

odb 2012.05.03. 14:34:39

@zum trucc: az intelligencia hiányára vonatkozó megjegyzésedet vehetném magamra, de nem teszem, sajnálom ha így látod, véleményem szerint az intelligencia nem a közlekedési eszközök használatával mérhető. Hogy bennem, mint használóban örömet kelt inkább nem fejtem ki, te eldöntötted, hogy nem, biztos igazad van. De vajon milyen gyakran közlekedsz kerékpárral városban? Csak azért kérdem, mert én ismerem mindkét (sőt, a motor révén még egy harmadik) oldalt, így könnyű volt dönteni, hogy melyiket használjam.

zum trucc 2012.05.03. 14:56:33

@odb: Nem neked szántam, alighanem te vagy a kevés kivétel egyike a szabály alól.
"véleményem szerint az intelligencia nem a közlekedési eszközök használatával mérhető"
Láttál már cirkuszban bicikliző majmot? Na, állatnak intelligens, embernek olyan, mint általában a biciklisták.
A biciklisták olyan erőforrásokat vesznek ellenérték fizetése nélkül igénybe, amelyekért a közlekedés többi résztvevője, inclusive BKV, fizet (kötelező biztosítás+biztosítási adó, súlyadó, vizsgadíj, rendszám, forgalmi, zöld kártya, apám fasza, üzemanyagadó és még ki tudja micsoda, már nem is tartom észben).
Rendszám híján nem azonosíthatók. És még így sem érdemes biciklizni, az esetek zömében.
A fiam biciklizett hónapokig Amszterdamban. Aztán összeszedte magát anyagilag, és vett boldogan (nem olcsó) bérletet az ottani BKV-ra. Utólag azt mondja, nem érte meg a canga, és boldogan adta el.
Pedig Amszterdam kicsi, bicikliutak vannak, és még domb sincs. Ott is elég durva a biciklizés, sok a kétkerekű állat, de ott egymást szívatják.
Ha valaki nem a bicikliúton megy, az Hollandiában főbűn, a rendőr a helyszínen nagyon megbünteti. De le is lőheti, csak azért nem kaparják el az ilyeneket a tetthelyen, mert magas arra a talajvíz. Meg félnek a nyomorultak. Úgyhogy ott egy Pesten "iskolázott" ostoba biciklista túlélési ideje 3 nap. Vagy összekapja magát.
de hagyjuk a sci-fi-t.

Walter Hartwell White 2012.05.03. 18:12:20

@zum trucc: Én nem vagyok ilyen, viszont én pedig az autós felsőbbrendűségi érzettől vagyok ki. (Félreértés ne essék: nem veled kapcsolatban.)

Sanus 2012.05.04. 11:05:42

Minden autós egy aluliskolázott hülye - megírták a totalcaron -, felfuvalkodott hólyag, magamutogató idióta. zum trucc, nem rád gondoltam ,te vagy a kivétel. Ja hogy a mindenkiben nincs kivétel? Erre próbáltam rávilágítani, de látom nem sok sikerrel...

A félreértések elkerülése végett:
1. éves szinten kb 30 ezer km-t vezetek a munkám miatt - is.
2. éves szinten csak munkába járással 2ezer km-t tekerek városban, emelett kikapcsolódásként ennek többszörösét.

Ha már mintákat nézünk a közlekedésben tanúsított viselkedésre, több gépjárművezető mutat elmebeteg, szociopata mintát mint bringás - persze arányában, nem darabra. Ennek egyik oka az is lehet, hogy gépjárművel egy zsúfolt városban képteleneség időre odaérni valahova és még könnyen parkolni is, ammi azért elég frusztráló lehet. Főleg, ha valaki nem céges autóval közlekedik, hanem sajáttal, amire igencsak sokat kell költeni ugye. Ezzel szemben a bringás meg végig ott vigyorog a tükörben, ha van külön sávja, akkor még a lámpán is előbb átérhet, mert nincs előtte sor. Rádaásul neki még ilyenolyan adókat sem kell fizetnie. (Ugye milyen alkalmatlan a kerékpár a városi közlekedésre?) Ez egyeseket dühít. Hogy miért, azt nem tudom, engem nem zavarnak, amikor vezetek. A szabálytalan idióták igen, de a hülyeség és a szabálytalankodás járműfüggetlen, ezért nem helyes általánosítani, sem az egyik, sem a másik oldalon. Igazából nincsenek is "oldalak", csak közlekedők vannak. Bár ezt ebben az országban nehezen fogadják el az emberek, itt majdnem mindenkinek szüksége van arra, hogy valaminek/valakinek az "oldalán" álljon. Csak egymás oldalára nem képesek állni...

lezliii 2012.05.04. 21:45:05

@zum trucc:
"A biciklisruha nem trendi, hanem nevetséges. A városban." Én közlekedem bringával a városban, utcai ruhában, és másik géppel edzés szerűen rendszeresen országútizom, bringásruhában. Szerinted a város határában át kellene öltöznöm?

lezliii 2012.05.04. 21:54:23

@Sanus: Egyetértek teljes mértékben. Hasonlóan , mint Sanus, autózom legalább 30 ezret, és, ha tehetem, bringával közlekedek. E mellett hobbim az országúti bringa, amit elég komoly szinten gyúrok hétvégente.
Én is irtózom az idióta, vakon kerékpározó sorstársaktól. Gyakran eszembejut egy-egy manőver láttán, ezért utálnak minket bringásokat. De olyat nem láttam még bringástól, amit naponta többször tapasztalok a saját bőrömön,amikor kedves autós társak a vitaindítóhoz hasonlóan két centire ezerrel húznak el mellettem, vagy bosszúból, egójuk megvédése, vagy más nevelő célzatból kifolyólag rám rántják a kormányt.
Tehát nem mentem a szabálytalan stb bringást, de ő nem akar szándékosan megölni senkit!!! És ez nagy különbség!!!

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2012.05.04. 21:57:53

@zum trucc: Én folyton bringásruciban tolom. Egyszerűen nem szeretném tönkrevágni a nyerget/farmert, nem szeretek utcai ruhába beleizzadni, a bringás mezen van a hátamon zseb, ha utcaiban tekernék sehova nem tudnám tenni a telefont, esőkabátot, pénztárcát, mert ugye a zseb (női nadrágokról van szó) felejtős és táskát rühellek magammal hordozni.
Ráadásnak a bringás cuccok lélegeznek és elvezetik az izzadtságot és nem mellesleg testhez simulnak így nem működnek vitorlaként szeles időben.
Focizni se szeretek farmerben és utcai cipőben és a bringa is sport még ha közlekedésre is használod akkoris testmozgásnak számít.

myronman 2012.05.13. 16:45:41

@zum trucc:

"A bicikli nem nevezhető közlekedési eszköznek."
Miért is ne lenne nevezhető annak? Eszköz? Igen, mert az ember használja. Közlekedés mert a segítségével A pontból B pontba eljutsz.

"Ostoba divat, veszélyes játék, amely a használóiban sem örömet, hanem frusztrációt kelt."
Érdekes :D Biztos mindenki flúgos aki bringatúrákra szokott menni és élvezi. Én szeretek a városban biciklizni és fusztrációt maximum azzal keltek, hogy nem álldogálok a dugóban hanem pillanatok alatt át tudok menni rajta. Tudod milyen szórakoztató?

"Az autó elleni, olykor sötétzöld beütésű gyűlölet meg nevetséges."
Mert ám a bicikli elleni gyülőlet nem nevetséges ám :)

"A bicikli nem az anyagi helyzetről, hanem az intelligenciáról szól. Pontosabban a hiányáról."
Akkor ha éppen autót vezetek akkor zseni vagyok de ha biciklivel megyek munkába akkor 100-at eset az IQ-m? Na ne mondd már :)

"A biciklisták olyan erőforrásokat vesznek ellenérték fizetése nélkül igénybe, amelyekért a közlekedés többi résztvevője, inclusive BKV, fizet (kötelező biztosítás+biztosítási adó, súlyadó, vizsgadíj, rendszám, forgalmi, zöld kártya, apám fasza, üzemanyagadó és még ki tudja micsoda, már nem is tartom észben)."
Sírok ezen :D Zöld kártyát miért fizetne egy olyan járműre ami gyakorlatilag nem is szennyezi a környezetét. Súlyadó? Valamire ami effektív nem rongálja az utat? Üzemanyagadót nem fizet, de ha nagyon rá akarod fogni akkor többet eszik és képzeld el az ételeknek is van áfája. Mi van azokkal a biciklistákkal akik mellette autót is vezetnek? Azoknak szabadna az úton menni, a többieknek meg nem? És mi van azzal a plusz mozgással ami kicsit egészségesebbé teszi a bringásokat és kevesebb kiadást jelentenek a TB-nek? Bocsánat de ez csak irigység amiatt h kevesebbe kerül a bicaj fenntartása...

"Rendszám híján nem azonosíthatók."
Akkor gondolom a gyalogosok is hatalmas problémát jelentenek neked. Gondold el folyamatosan átmennek a piroson, néha bankot is rabolnak és meg azonosíthatatlanok is...

zum trucc 2012.05.17. 00:05:30

@Icarus_: A bicikli alkalmatlanság okán nem közlekedési eszköz.
Szabálytalanul, mások kárára villogsz. Te egy barom vagy, ha ezt nem szégyelled, hanem le is írod. Egy igazi biciklis barom, amiből 12 egy tucat.
A biciklihez nem fűznek érzelmek, még negatívak sem. Az ilyen agresszív fafejeket, félidiótákat utálom, mint amilyen te vagy, bármivel is közlekedj.
A bicikli miért ne lenne környezetszennyező? Az erőlködéstől fingó tekerős majmok pl. metánt bocsájtanak ki.
Te tényleg olyan ostoba vagy, mint egy bicikli antireklám főhőse.
A bicikli senkit sem tesz egészségesebbé, miért is tenné. Sok a sérült, a betépett barom, ilyesmi.
Senki nem irigyli a bicajosokat. Szánja, lenézi, megveti, de miért is irigyelné? Te tényleg hülye vagy.
Te barom, neked tényleg rendszám kéne, ne keveredhess a normálisakkal. Buta vagy, mint állat.

myronman 2012.05.17. 11:13:33

@zum trucc: Ez aztán vitakultúra :D Köszönöm, jót nevettem így reggel :)

zum trucc 2012.05.17. 12:22:45

Hol van az megírva, hogy egy autós-gyalogos nem lehet legalább néha olyan gyökér, mint a biciklisták élből.
Amúgy meg tényleg nem vagy egy zseni. Picit sem. Gondoltam, ezt legalább megérted.

mkuk 2012.08.09. 15:56:26

@zum trucc:

Azta, és még azt hittem én vitázok hülyeségekről az ominózus népnevelő bringás csendőrség tagjaival:)

zum trucc és egyéb arcok viszont úgy lemostak a pályáról h nem merek reagálni többet, hiszen ezt a szintet úgy sem lehet felülmúlni:)

zum trucc 2012.08.09. 17:15:10

@Icarus_: te barom, neked 11-kor an reggel?@mkuk: Tanulmányozd az ikes igék helyes használatát, mielőtt nekilátnál osztani az észt.

mkuk 2012.08.11. 16:21:27

@zum trucc:

Konkretizáld a dolgot egy picit, talán úgy - mások mellett - én is meg fogom érteni amit gügyögsz kistesó:)Amúgy nem vagyok nyelvész, ki lehet javítani amit írok, de az oktalan, oktondi kis beszólásokból senki nem tanul, ezért a következő bekezdés...

Mellesleg nem az észt osztom (itt legalábbis), úgyhogy ezzel igencsak mellélőttél te agyatlan troll:) Tényleg ha már itt tartunk miért is osztanám az eszet (igen eszet, de az "észt" is helyes lenne)? Egyszerűen csak azt mondtam h egy bunkó, kretén állat vagy:P

és nem azért mert nincs igazad:

scipa.uni-pannon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=45

Ajánlom a következő fejezetet:

3.2.1. Az ÉrtSz. az alábbi igék iktelen változatát választékosnak tartja

ergo létezik iktelen ragozása te kis szardarab. A kérdés már csak az, h vajon azért mert tárgytalan igéről van szó, kötelezően ikesen kell-e ragozni, vagy pont h kötelezően iktelenül. Ha már ennyire hasznosnak érzed magad, ne adj' Isten nyelvész vagy, akkor megoszthatnád velünk az igazságot, persze csak akkor, ha nem ingadozó igéről van szó, mint megannyi esetben...

zum trucc 2012.08.11. 17:38:33

@mkuk: olyan primitív vagy, mint egy biciklis.
Igen, azt jól sejted, hogy nem vagyok jó véleménnyel rólad.
Egy ilyen trágárkodó, primitív hülye, mint kiskegyed, aki nem ismeri az ikes igék használatát, mert nem volt gyerekszobája, iskolába sem sokat járt, azt is feleslegesen, erre utánaolvas, nem érti meg, és próbál vitatkozni. Nevetséges.
Te még káromkodni sem tudsz egy jóízűt, természeteset.
"Mellesleg nem az észt osztom (itt legalábbis)". Sehol. Nincs mit. Na, kívánok sok láncszakadást, te barom, ne halljak többet rólad.

mkuk 2012.08.14. 16:12:07

@zum trucc:

Kevés embert ismerek, aki ennyire paraszt mint te. Jobban tennéd ha többet nem szólalnál meg, mert csak a szar ömlik az arcodból kifelé. Az általad oly nagyra becsült hatalmas műveltséged és tudásod csak az önmagadról alkotott magasztos énképedben található meg, a hozzászólásaidban nem tükröződik semmi ilyesmi.
Eleve nem értem, ha annyira művelt vagy, akkor hogy lehet h csak anyázol és nem oktatsz? Mert tudod, ha elmagyaráznád, h miért nem helyes amit írtam lehet h még tanulnék is belőle, mert ellentétben veled én ismerem azt a kifejezést is h "alázat". Úgy teszel, mintha te tökéletesnek és mindentudónak születtél volna, a többi 7 milliárd emberrel ellentétben.
A valóságban azonban te csak egy sima bunkó magyar vagy, semmi több, amíg ezt nem tudod elfogadni addig teljes sötétségben fogsz élni...
Továbbá ha nem akarsz hallani rólam többet akkor mi a retkes faszét írsz nekem?:) nem kicsit ellentmondásos vagy te is, nem gond, csak ne lennél ennyire sötét és korlátolt is mellé. Egy intelligens ember nem ír sorozatban ilyen beszűkült értelmű hozzászólásokat, baszki lényegében csak anyázol és vered a melled, de kérdem én, h mire?
Ha hibásan írok valamit és kijavítod, akkor annak még örülök is, hiszen tanultam valamit, de így... így csak magadat égeted. Ha igazán művelt lennél akkor ilyet soha nem írnál senkinek.

Suttyó vagy és ez nem káromkodás.

mkuk 2012.08.14. 16:27:52

@zum trucc:

ja igen:

"olyan primitív vagy, mint egy biciklis."

okos vagy, mint állat, hiszen ha te mondod akkor ez máris igaz és minden biciklis primitív, lol

"Igen, azt jól sejted, hogy nem vagyok jó véleménnyel rólad."

Szinte semmit nem tudsz rólam...

"Egy ilyen trágárkodó, primitív hülye, mint kiskegyed, aki nem ismeri az ikes igék használatát, mert nem volt gyerekszobája, iskolába sem sokat járt, azt is feleslegesen, erre utánaolvas, nem érti meg, és próbál vitatkozni. "

Férfi vagyok, és az első alkalommal egy rossz szót nem mondtam:

"Azta, és még azt hittem én vitázok hülyeségekről az ominózus népnevelő bringás csendőrség tagjaival:)

zum trucc és egyéb arcok viszont úgy lemostak a pályáról h nem merek reagálni többet, hiszen ezt a szintet úgy sem lehet felülmúlni:)"

Gondolom olvasni azért csak tudsz, vagy mégsem? A gyerekkorom látom nyitott könyv számodra, de összefüggést találni a gyerekszobám, és az ikes igék elve zavaros, folyamatosan változó használata között, na erre is csak egy kellőképpen korlátolt elme képes...

"Mellesleg nem az észt osztom (itt legalábbis)". Sehol. Nincs mit. Na, kívánok sok láncszakadást, te barom, ne halljak többet rólad.

Grat neked, szeretném látni ahogy 3as integrált számolsz, vagy akár csak egyáltalán 2 számod összeadsz, mert úgy tűnik a kis agyad nem a gondolkodásra termett, sokkal inkább a mások megalázása élteti a zárványszerű kis korcs egódat.

zum trucc 2012.08.14. 16:39:06

@mkuk: "Suttyó vagy és ez nem káromkodás".
Sajnos már nem vagyok suttyó.
De egészen biztosan nem akarlak tanítani semmire. Nem érdemled meg.
Túl agresszív vagy, előbb-utóbb (előbb) lesz egy nagy baleseted, egy utolsó. Akkor is neked lesz "igazad", ha nem is a KRESz betűje szerint, hanem "lényegében". Már saját véleményed szerint, ha még magadhoz térsz.
Nyugodj békében, ha már ilyen békétlen vagy életedben.

mkuk 2012.08.15. 10:57:57

Pedig sajnos még igen erősen az vagy.

Balesetet magadnak vagy a gyerekednek/anyádnak vizionáljál, ha megkérhetlek hagyjál ki engem a beteges fantáziáidból. Azért ha belegondolsz elég morbid amit irkálsz, nem tudom h kinek akarsz villogni, de csak azért mert rímel még nem kell mindent megosztani a világgal...

Jah, és azóta 2 bölcsész ismerősömmel is megvitattam a dolgot, arra jutottunk, h "vitázom" és "hülyeségekről vitázok" a helyes, de te biztosan jobban tudod mindenkinél. Sőt a primitív kis világodban az is elfogadható, h csak az igazad tényszerű mivoltát vagy hajlandó megosztani velem, a lényegi részét, a tartalmát az igazi tudást, már nem. Ha nincs mit megosztani, akkor maradnak a hangzatos szavak, ugye...

Továbbra is, ha nem akarsz tanítani semmire, akkor ne próbálkozz, ne kóstolgass, találj ki valami értelmesebb elfoglaltságot. Biztos vagyok benne, hogy egy magadfajta haszontalan ember jobbat is tud mint agresszív embereket agresszív módon lekussoltatni, esküszöm, hogy már én többre tartalak annál, mint amit jelen pillanatban mutatsz magadból. De amíg a saját szaroddal kened teli a képernyőmet, nem tudok jobbat ennél én se. Így hát egyelőre csak azt tudom mondani, hogy várjad szépen azt a bizonyos bifurkációs pontot, hátha eljön és akkor talán igazad lesz az ikes igés vitánkkal kapcsolatban.

Még valami: Olvasd vissza a saját kommentjeidet, utána legyél Szent Péter, vagy Szűz Mária, de engem ne ítélj el olyan dolgok miatt amiket te is megteszel. Ha nem lennél kis huszonéves pöcs (és még bölcsész is...) talán felfognád amit gagyogok.
süti beállítások módosítása